Charakterystyka edukacji tolerancji religijnej studentów w okresie sowieckim (1917-1992) - Сахаров, Василий; Сахарова, Людмила (Elpis, 2015)
Celem niniejszego artykułu jest analiza problemu edukacji religijnej tolerancji u młodzieży. Aktualność tej kwestii wynika z poszukiwaniem skutecznych metod wychowania, kultury, stosunków międzywyznaniowych u współczesnej młodzieży studenckiej. Analiza pedagogicznej teorii i praktyki pozwala wyjaśnić istotę pojęcia „tolerancja religijna” i „kultura stosunków międzywyznaniowych”, odkryć uniwersalne sposoby realizacji polityki państwa w kwestii wychowania, kultury, stosunków międzywyznaniowych u młodzieży.