Biblijna historia o potopie w kontekście starożytnych zabytków na Bliskim Wschodzie - Cybulskij, Pavel (Elpis, 2020)
Biblijna historia o potopie jest ściśle związana z inną literaturą Bliskiego Wschodu. Opowieść o potopie pojawia się w sumeryjskich i akadyjskich zabytkach. Wykazują one znaczne podobieństwo do biblijnej historii potopu, zarówno w formie, jak i w treści. Istnieją jednak między nimi różnice. Główną różnicą jest monoteistyczna nauka w opowieści biblijnej. Politeizm zaś jest charakterystyczny dla większości starożytnych zabytków literackich.