Miejsce Świętego Ducha w prawosławnej tradycji liturgicznej - Magruk, Adam (Elpis, 2022)
Poniższy artykuł dotyczy analizy miejsca, jakie zajmuje Trzecia Osoba Świętej Trójcy w wybranych aspektach życia liturgicznego Cerkwi prawosławnej. Analizie poddana została treść nabożeństw oraz konkretnych dni kościelnego kalendarza, pamięci świętych oraz wielkich świąt, w których w sposób szczególny zaakcentowana została rola i zbawcze działanie Świętego Ducha.