Nomokanony jako zapomniane źródło Liturgiczne: Studium przypadku rękopisu Nomokanon GR 14 (XVII w.) serbskiego klasztoru prawosławnego Grabovac (Węgry) - Ubiparipović, Srboljub (Elpis, 2023)
W niniejszym artykule przedstawiamy i analizujemy wybrane rubryki liturgiczne z Góry Athos oraz dwa tytuły dwóch ostatnich rozdziałów bardzo ważnego rękopisu Nomokanon GR 14 (XVII w.) serbskiego klasztoru prawosławnego Grabovac (Węgry). Te rubryki, a także tytuły dwóch ostatnich rozdziałów, które znaleźliśmy we wspomnianym już rękopisie, powstawały przez tłumaczenie z języka greckiego na język cerkiewno-słowiański redakcji serbskiej. Wybrane rubryki liturgiczne zostały przetłumaczone z odpowiednich części Athonite Typicon i Tradycji prawa kanonicznego, a dwa tytuły dwóch ostatnich rozdziałów Nomocanon GR 14 z dzieła Gabriela Sevirosa, metropolity filadelfijskiego (ok. 1540–1616). Wyjaśniliśmy również główne motywy teologiczne takiego tłumaczenia i redakcji tych tekstów.