Biskup jako następca apostołów: spojrzenie metropolity Syberyjskiego Ignacego (Rimskiego-Korsakowa) - Nikulin, Ivan (Elpis, 2014)
W artykule na podstawie szerokiego kręgu, w tym również niepublikowanych wcześniej, źródeł rozpatruje się postrzeganie swojej posługi przez znanego działacza kościelnego i pisarza ostatniego trzydziestolecia XVII wieku biskupa Ignacego (Rimskiego-Korsakowa), metropolitę Tobolskiego i Syberyjskiego. Rozumiał on swoją działalność jako kontynuator apostołów i próbował nadać wielu swym działaniom zewnętrznie formę apostolską, w szczególności wyrażało się to w jego podróżach po diecezji i rozsyłaniu listów.