Duchowe i moralne wychowanie młodzieży w pedagogice emigracji rosyjskiej (1 poł. XX w.) - Сахаров, Василий; Сахарова, Людмила (Elpis, 2016)
Celem tego artykułu jest analiza koncepcyjnych pomysłów organizacji duchowego i moralnego wychowania dzieci w filozoficzno-pedagogicznym dziedzictwie emigracji rosyjskiej (1 poł. XX w.) Na podstawie analizy danych archiwalnych i literatury w sprawie artykułu, autorzy ujawniają pojęcie duchowego i moralnego wychowania i jego emocjonalnie-wartość aspekty. Badanie problemów edukacji i rozwoju pedagogicznej teorii i praktyki emigracji rosyjskiej pozwoli włączyć się w historyczny kontekst kultury i pedagogiki Rosji niezasłużenie zapomniane sposoby rozwiązania problemów duchowo-moralnego wychowania młodzieży, zrobić publiczną pedagogiki cały rezerwuar idei i koncepcji, zawierający duchowe i narodowe wartości.