Działalność prawosławnych biskupów w rozwoju edukacji w mieście Chłynowie (1737- 1752) - Pomelov, Vladimir; Saharova, Ludmila; Saharov, Vasilij (Elpis, 2018)
Artykuł opisuje wydarzenia, które miały miejsce w mieście Chłynow (Vyatka) w latach 1737-1752. Szczególną uwagę zwraca się na działalność biskupów w zakresie rozwoju edukacji.W tym okresie powstała szkoła słowiańsko-łacińska, założona w 1734 r. przez biskupa Laurencjusza Gorki.