Cerkiew prawosławna na Podlasiu do końca XVI wieku - Kiryluk, Piotr (Elpis, 2019)
Artykuł przedstawia zarys historii Cerkwi Prawosławnej na terenach Podlasia do końca XVI wieku. Przeanalizowano przynależność jurysdykcyjną podlaskich prawosławnych parafii , założycieli oraz liczebność cerkwi.