Artemida i Tekla. Spotkanie starożytnej bogini z chrześcijańską świętą apostolską w pierwszych czterech wiekach chrześcijaństwa (Refleksje historyczno-porównawcze) - Despotis, Sotirios (Elpis, 2022)
Tematem artykułu jest interakcja między kultem bogini Artemidy a kultem św. Tekli z Ikonium we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego, zwłaszcza w pierwszych czterech wiekach chrześcijaństwa. Zjawisko to jest badane w odniesieniu do literatury, miast, grup społecznych i osobistości związanych głównie z kulturowym spotkaniem wolnomyślnej, ale przerażającej bogini, obrończyni pustyni, dziewictwa i dzieciństwa, z dziewiczą bohaterką Krzyża i domniemaną apostolską towarzyszką Pawła w szerzeniu Logosu życia wśród narodów.