Podstawy nauki rosyjskiego kościoła prawosławnego o godności, wolności i prawach człowieka - Przeciszewski, Paweł (Elpis, 2010)
Dokument „Podstawy nauki Rosyjskiego Kościoła Prawosławnego o godności, wolności i prawach człowieka” został opracowany w charakterze wypełnienie postanowienia Świętego Synodu z dnia 28 czerwca 2006 roku, a przyjęty przez Sobór Biskupi 28 czerwca 2008 roku.